czwartek, 15 marca 2012

Makaron z boczkiem

1/2 paczki makaronu grubego
5 plasterków boczku
3/4 szklanki śmietany
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz, papryka
natka pietruszki do dekoracji

Makaron ugotować na niezbyt miękki. Boczek kroimy w kostkę albo w paseczki i podsmażamy na oleju. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i na koniec posiekany ząbek czosnku. Posypujemy przyprawami. W międzyczasie należy śmietanę roztrzepać ze szczyptą soli. Na patelnię wlewamy śmietanę i zmniejszamy ogień. Wszystko razem podgrzewamy jeszcze 3 minuty, na koniec dodajemy na patelnię makaron, mieszamy i gotowe.
porcja dla 2 osób
czas wykonania: 20-30 minut
koszt: ok. 7 zł za całość

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...