niedziela, 23 października 2011

Czerwona kapusta do obiadu




Jako dodatek do drugiego dania proponuję czerwoną kapustę parzoną. Jest to dobra wersja dla wszystkich tych, którzy narzekają, że dla nich surówki z czerwonej kapusty są zbyt twarde.
1 mała główka czerwonej kapusty
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, papryka.
Kapustę drobno szatkujemy. W niewielkim garnku doprowadzamy wodę (lekko posoloną) do wrzenia (nalewamy tak do połowy). Do wrzącej wody wkładamy kapustę i gotujemy nie więcej jak 4 minuty, tak żeby nie straciła koloru. Osobno na patelni podsmażamy na oliwie dość drobno pokrojone: cebulę i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czerwoną papryką (po zdjęciu z ognia). Na koniec w salaterce mieszamy odcedzoną kapustę wraz z warzywami z patelni. Jeśli zachodzi potrzeba można do całości dodać jeszcze jedną łyżkę oliwy z oliwek.

wtorek, 4 października 2011

Sałatka z pomidorów i oliwek


5 liści sałaty masłowej
2 średnie pomidory
10 oliwek ciemnych
1 średnia cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól, grubo zmielony pieprz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...