poniedziałek, 25 lipca 2011

Babeczki z kremem toffi


Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna
1 szklanka cukru
3 żółtka
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania: zagniatamy razem wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Później ciasto dzielimy na trzy równe części i mrozimy przez kwadrans. Następnie należy rozwałkować ciasto na dość cienki placki o grubości około pół centymetra. Wycinamy koła, wylepiamy nimi foremki (nie trzeba smarować tłuszczem). Pieczemy partiami na blasze najlepiej wyłożonej specjalnym papierem. Temperatura 170 stopni, czas 15 minut. Powinno wyjść ok. 40 babeczek.
Uwaga!!! zajęcie bardzo pracochłonne i czasochłonne. Dlatego polecam kupienie gotowych babeczek, na przykład w sklepie MarcPol.

Składniki na krem:
gotowy krem toffi
1 szklanka mleka
1/2 masła
Sposób wykonania kremu: krem zmiksować z mlekiem według przepisu na opakowaniu i dodać 1/2 masła. Wszystko zmiksować.
Równie dobry krem można zrobić samodzielnie na zasadzie kremu karpatkowego: 1 budyń toffi, 1 masło, 3 łyżki cukru pudru, 1 i 1/2 szklanki mleka. Ugotować budyń na mleku przestudzić. Zmiksować masło z cukrem pudrem i partiami dodawać ostudzony budyń.
Dodatkowo:
owoce do dekoracji: winogrona, kiwi, banany, brzoskwinie
można użyć także: orzechy, rodzynki, startą czekoladę
potrzebne będą także foremki do babeczek

środa, 13 lipca 2011

Surówka z kalarepki i rzodkiewki


1 duża kalarepa
6 rzodkiewek
1/2 pęczka koperku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, odrobina cukru

Kalarepkę i rzodkiewki należy zetrzeć na dużych oczkach, koperek siekamy. Wszystkie warzywa łączymy z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Na koniec należy dobrze wymieszać i wstawić do lodówki.
Porcja na 2 osoby.

poniedziałek, 4 lipca 2011

Koktajl jagodowy



Porcja dla 1 osoby:
1/2 szklanki jagód
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru pudru
Wszystkie składniki (components) należy razem zmiksować.
Koktajl można przyrządzić dla większej liczby osób, proporcje jagód i mleka powinny być 1:1. Należy przechowywać go w lodówce.
czas przygotowania: 5 minut

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...