sobota, 30 października 2010

Pieczeń rzymska z pieczarkami

pieczeń z pieczarkami
1/2 kg mielonego mięsa
25 dag pieczarek
1 czerstwa bułka
1/2 szklanki mleka
2 cebule
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek, kminek
2 łyżki bułki tartej

Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą oraz dodajemy wcześniej namoczoną w mleku bułkę czerstwą. Wcześniej podsmażamy na patelni pieczarki pokrojone w kostkę, pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażone składniki dodajemy do mięsa, dodatkowo dosypujemy posiekaną zieleninę i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy.

niedziela, 24 października 2010

Orzechowiec

ciasto orzechowe
ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła (butter)
3 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
masa:
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka
polewa orzechowa:
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich należy rozwałkować i ułożyć w dwóch  blachach o równej wielkości.
Wszystkie składniki polewy orzechowej należy przesmażyć na patelni.Gotową polewę trzeba rozprowadzić na jednej części ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-30 minut.
Do masy należy zagotować 2 budynie w 3 szklankach mleka, z dodatkiem 2 łyżek cukru. Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Ciasto powinno wyglądać w następujący sposób: na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową. Ciasto najlepsze do spożycia jest drugiego dnia.

niedziela, 17 października 2010

Zupa z brokułami, czerwoną fasolą i klopsikami

1 litr bulionu
mały brokuł
1/2 szklanki czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
25 dag mielonego mięsa
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
kilka gałązek kopru
sól, pieprze
Fasolę moczymy w wodzie co najmniej godzinę przed gotowaniem obiadu. Następnie gotujemy ją w 3 szklankach posolonej wody przez co najmniej 45 minut.:)
Przygotowujemy klopsiki: mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy całe jako, bułkę tartą wyrabiamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pulpety i ugotowaną wcześniej, odcedzoną fasolę. Wszystko to razem gotujemy jakieś 20 minut. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Podzielone na różyczki brokuły dodajemy nie wcześniej jak 10 minut przed końcem gotowania, żeby nie straciły koloru. Na koniec zupę doprawiamy i dodajemy posiekany koperek. Zupę należy gotować nie dłużej jak 1 godzinę.

sobota, 9 października 2010

Łazanki

25 dag pieczarek
1 duża cebula
1/4 główki średniej kapusty
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka mąki
1 jajko
1/3 szklanki wody
sól, pieprz

Łazanki to potrawa tania, sycąca i szybka do wykonania, pod warunkiem, że używa się gotowego makaronu. W tym przepisie został użyty makaron domowej roboty, który choć pracochłonny to jest naprawdę pyszny.
Z mąki, jajka, wody i soli zagniatamy ciasto na makaron. Wałujemy je na jeden cienki placek, zwijamy w rulon jak na roladę i cienko kroimy w paseczki. Makaron należy gotować w osolonej wodzie około 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, cebulę i przyprawy. Wszystko smażymy przez kilka minut. Na koniec dodajemy na patelnię makaron, mieszamy wszystko i smażymy jeszcze 3 minuty.
Łazanki mogą występować także w innych odmianach. Podstawą jest makaron i do tego kapusta, niekoniecznie świeża bo można użyć kiszonej i przesmażyć ją z grzybami. Do łazanek można dodawać także mięso mielone, boczek, szynkę czy kiełbasę.
koszt: 4,20 zł
czas wykonania: 25 minut

wtorek, 5 października 2010

Ryba w sosie koperkowym

ryba koperkowa
kilka kawałków mintaja lub innej ulubionej ryby
3 łyżki oliwy z oliwek
sos:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu
4 łyżki śmietany
1/2 pęczka świeżego koperku
sól, pieprz, papryka

Rybę bez panierowania obsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor z dwóch stron. Równie dobrze można upiec rybę w piekarniku w foli aluminiowej,  będzie mniej kaloryczna.
Do sosu robimy zasmażkę z mąki i masła. Gdy trochę ostygnie dolewamy do niej szklankę bulionu. Wszystko to razem gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami ciepłego sosu. Po dodaniu śmietany sosu nie należy już gotować a jedynie podgrzewać na małym ogniu. Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany koperek. Sosem polewamy rybę na talerzu.
czas wykonania: około 20 minut

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...