1 margaryna
5 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 1/2 szklanki cukru
1 kisiel cytrynowy bez cukru
1 kisiel wiśniowy bez cukru
2 łyżki maku (sypkiego)
3 łyżeczki kakao
cukier waniliowy
Margarynę z żółtkami i cukrem należy utrzeć. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wraz z nią proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Kolejno należy dodać olej, zmiksować wszystko i na koniec dodać ubite białka i całość delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto należy podzielić na 4 równe części. Do I dodajemy kisiel cytrynowy, do II kisiel wiśniowy, do III kakao i do IV mak.
Formę/tortownicę należy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Ciasto należy układać warstwami. Jeśli będzie to podłużna blaszka to jeśli przeciągniemy nożem wzdłuż ciasta otrzymamy efekt tulipany. Ciekawy efekt można również uzyskać wtedy, gdy pieczemy ciasto w okrągłej formie, wtedy przeciągamy nożem lub patyczkiem w kilu miejsca od środka formy ku brzegom formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni nie dłużej jak 40 minut.
Masa:
1 masło roślinne w kostce
1 szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier puder a następnie dodajemy stopniowo śmietanę.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto należy raz przekroić, połowę masy dać do środka resztę na wierzch ciasta. Górę można posypać orzechami lub użyć dodatkowo polewy czekoladowej.