niedziela, 30 maja 2010

Kulki serowe


Na 6 kulek:
250 g sera półtłustego lub tłustego
2 plasterki sera żółtego
1 łyżeczka śmietany
2 łyżki posiekanych orzechów
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
zioła prowansalskie
papryka mielona słodka
sól, pieprz

Ser biały zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę. Do sera białego dodać drobno pokrojony lub starty ser żółty, łyżeczkę śmietany, doprawić i wszystko wymieszać. Rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Podzielić na 3 części. Dwie kulki obtoczyć w orzechach, dwie w papryce w proszku i ostatnie dwie najpierw w ziołach prowansalskich a następnie w drobno posiekanej natce pietruszki.
czas wykonania: 15 minut

niedziela, 23 maja 2010

Surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli


1 mała kapusta pekińska
2 czerwone cebule
2 jabłka
2 łyżki majonezu
sól, pieprz ziołowy

Kapustę kroimy w cienki paski, cebule i jabłka w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy z dwoma łyżkami majonezu i doprawiamy.
koszt: około 3 zł
czas wykonania:15 minut

sobota, 22 maja 2010

Barszcz czerwony

5 buraków
2 l wody
pęczek włoszczyzny
300g mięsa z kością lub innego mięsa na bulion
kwasek cytrynowy
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
majeranek
Buraki umyte ale nieobrane gotować (w osobnym garnku) przez około 2 godziny. Należy doprawić je solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym. W drugim garnku gotujemy mięso wraz z włoszczyzną, zielem, listkiem, czosnkiem ok 1 godziny. Gdy buraki są miękkie należy je obrać, zetrzeć na tartce i dodać do bulionu. Wszystko razem powinno jeszcze pogotować się co najmniej 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy surowego, startego buraka, który da nam ładny kolor barszczu. Pod koniec doprawiamy majerankiem. Barszcz należy podawać odcedzony do uszek lub krokietów.

czwartek, 20 maja 2010

Krupnik


3 udka kurze
5 ziemniaków
5 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
1/2 pora
1 łyżka masła
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
natka pietruszki
ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy

Udka gotujemy w 2 litrach wody przez ok. 1 godzinę. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. W międzyczasie na patelni na łyżce masła podsmażamy pokrojone w plasterki lub w kostkę: marchewki, pietruszkę i na koniec dodajemy również pokrojonego pora i cebulę (część pora odkładamy do dekoracji). Gdy udka gotują się już około pół godziny dodajemy kaszę. Następnie możemy dodać podsmażone warzywa i na końcu ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę doprawiamy pod sam koniec gotowania, posypujemy pozostawionym porem , natką pietruszki i doprawiamy zupę. Ważna zasada dotycząca krupniku mówi o tym, że powinien on gotować się powoli i długo, a więc około 1,5 h.

poniedziałek, 17 maja 2010

Sałatka z papryki i czerwonej cebuli


2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
2 pomidory
100 g sera typu włoskiego
szczypiorek
1 łyżka oliwy
sok z cytryny
sól, pieprz

Paprykę i pomidory należy pokroić w dość duże kawałki, cebulę w krążki lub półkrążki, szczypiorek należy posiekać drobno. Ser typu włoskiego kroimy w kostkę. Warzywa wkładamy do salaterki i polewamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami.
czas wykonania: 15 minut

piątek, 14 maja 2010

Zupa krem z porów


1 por
5 szklanek bulionu
1 cebula
5 ziemniaków
1 łyżka masła
1 serek topiony 100 g
5 łyżek śmietany
sól, pieprz

Por i cebulę należy pokroić w grube krążki i podsmażyć na patelni na maśle (małą kawałek pora - zieloną część odkładamy do dekoracji). Do warzyw dodajemy serek topiony i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. W garnku gotujemy bulion razem z pokrojonymi na części ziemniakami przez 20 minut. Następnie dodajemy warzywa z patelni i gotujemy zupę jeszcze 5-10 minut, doprawiamy. Po wystudzeniu zupę należy zmiksować na krem. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami ciepłej zupy i solą. Podgrzewamy zupę ale już nie gotujemy. Zupę należy posypać drobno pokrojonym surowym porem, ewentualnie inną zieleniną.
koszt: 5,50 zł

środa, 12 maja 2010

Placuszki z ryżem


1 torebka ryżu 125 g
2 jajka
3 łyżeczki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
1/4 szklanki mleka

olej do smażenia
powidła, dżem lub śmietana

Ryż należy ugotować, odcedzić i ostudzić. Jajka całe miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, śmietanę i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.
Placki leży piec na patelni na obydwie strony do lekkiego zrumienienia. Podawać z dżemem lub śmietaną.
Porcja dla 4 osób.
Koszt: około 4,50 zł

niedziela, 9 maja 2010

Biszkopt z jabłkami i śmietaną

biszkopt z masą jabłkową w galaretce

biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
masa jabłkowa:
10 jabłek
2 galaretki pomarańczowe
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
masa śmietanowa:
400 ml śmietany 30%
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wody
3 łyżki cukru pudru

Białka należy ubić z cukrem następnie dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i octem, wymieszać łyżką, dodać mąkę delikatnie zamieszać również bez użycia miksera. Piec w wysmarowanej formie 30 min.

Jabłka obrać, pokroić w mniejsze części, włożyć do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i 2 łyżki cukru, dusić ok 15 minut. Do gorących jabłek wsypać 2 pomarańczowe galaretki i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy jabłka odrobinę przestygną wlać je na biszkopt (nie trzeba nasączać biszkoptu pączek gdyż będzie wystarczająco wilgotny od masy jabłkowej). Ciasto należy włożyć do lodówki.

Dobrze schłodzoną śmietanę należy ubić wraz z 3 łyżkami cukru pudru mikserem. Wcześniej rozpuszczamy żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody. Do ubitej piany małymi partiami dodajemy wystudzoną żelatynę.Ubitą śmietanę kładziemy na warstwę jabłkową, całość należy przechowywać w lodówce.

czwartek, 6 maja 2010

Kotlety z szynką i serem


Na 2 kotlety potrzeba:
2 plastry szynki
4 plastry żółtego sera
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
olej
sól, pieprz, papryka

Z szynki wykrawamy dwa prostokąty lub kwadraty, następnie dopasowujemy 4 plastry sera do wymiarów szynki (odcinamy brzegi). Każdy kotlet składa się z następujących warstw: plaster sera, plaster szynki i znów plaster sera. W oddzielnym naczyniu należy rozmącić jajka, doprawić. Kotlety należy obtoczyć najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i piec na patelni z obydwu stron.
koszt: około 5 zł
czas wykonania: 15 minut

niedziela, 2 maja 2010

Krem z ziemniaków z pieczarkami


6 średnich ziemniaków
3 szklanki bulionu
1 szklanka mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
20 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz, papryka
szczypior
Ziemniaki gotujemy w bulionie 20 minut, na koniec dodajemy szklankę mleka. Zdejmujemy z ognia dodajemy 1łyżeczkę mąki ziemniaczanej i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie na maśle, na dobrze rozgrzanej patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki. Gdy się zrumienią dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Po odstawieniu z ognia dodajemy odrobinę papryki w proszku i mieszkamy. Ostudzony bulion z ziemniakami należy zmiksować. Zupę jeszcze raz ustawiamy na małym ogniu, dodajemy usmażone pieczarki z cebulą. Wszystko doprawiamy, gotujemy nie dużej jak 10 minut. Całość po zdjęciu z ognia można posypać szczypiorem.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...